Grécko: Až 10 politických strán má šancu dostať sa v nedeľu do parlamentu

04.05.2012 Celý región

Atény 4. mája (TASR) - Až desať gréckych politických strán má podľa predvolebných prieskumov šancu dostať sa po nedeľňajších parlamentných voľbách do parlamentu.

Prinášame stručný prehľad týchto strán a ich šéfov:

1/ Nová demokracia (ND) - Antonis Samaras

Konzervatívna strana v predvolebných prieskumoch vedie, ale nemá šancu získať dostatok hlasov, aby mala v parlamente väčšinu.

Jej 60-ročný vodca je zarytým odporcom medzinárodnej finančnej pomoci Grécku - v kampani sľuboval, že napraví krivdy, ktoré spôsobili vládne škrty prijaté od roku 2010. Išlo najmú o zníženie penzií a miezd a zvýšenie daní.

2/ Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) - Evangelos Venizelos

Bývalý minister financií vystriedal na čele strany Jorgosa Papandrea s cieľom obnoviť dôveryhodnosť strany a zvýšiť jej neutešené preferencie po dvoch rokoch pri moci. Najnovšie prieskumy ukázali, že PASOK zaostáva za konzervatívcami - má podporu iba 17,8-19 percent voličov, čo je prudký prepad zo 44 percent, ktoré získal vo voľbách v roku 2009.

Ústavný právnik Venizelos má 59 rokov a vyštudoval vo Francúzsku. Bol jedným z hlavných vyjednávačom druhého balíčka medzinárodnej pomoci pre Grécko.

3/ Komunistická strana Grécka (KKE) - Aleka Paparigová

Kľúčová sila za protestmi proti šetriacim opatreniam vlády, ktoré sa uskutočnili v Grécku počas uplynulých dvoch rokov, získava na obľube. Podľa prieskumov má teraz podporu 10,6 percenta voličov.

Generálna tajomníčka KKE má 66 rokov a vyzýva nielen na odchod Grécka z eurozóny, ale aj z Európskej únie.

4/ Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) - Alexis Tsipras

Oponenti strany SYRIZA obviňujú jej vodcu, že stále mení názor na to, či má Grécko zostať v eurozóne, alebo sa vrátiť k drachme.

Tridsaťosemročný Tsipras tvrdí, že dlhová kríze nie je problém Grécka, ale EÚ, a že krajina by mala zvážiť bankrot. Kritizoval vedenie krajiny, že nepostupovalo razantnejšie pri rokovaniach s veriteľmi Grécka.

Podľa prieskumov má SYRIZA podporu 9,1-11,0 percent voličov.

5/ Nezávislí Gréci - Panos Kammenos

Štyridsaťšesťročný bývalý rebel strany Nová demokracia si vytvoril vlastnú stranu po tom, ako nevyjadril dôveru vláde premiéra Lukasa Papadimosa pri hlasovaní o podmienkach poskytnutia medzinárodnej finančnej pomoci Grécku.

Jeho populistická strana je proti medzinárodnej finančnej pomoci Grécku a je piatou najsilnejšou stranou - v prieskumoch má podporu 7,7-10,0 percent voličov. Za ustupovanie medzinárodným veriteľom kritizovala obe veľké strany, ND aj PASOK.

Zaviazal sa vytvoriť nezávislú komisiu, ktorá by vyšetrila príčiny krízy a obnovila zvrchovanosť Grécka, o ktorú údajne v dôsledku svojich veriteľov prišlo.

6/ Demokratická ľavica - Fotis Kuvelis

Bývalý minister spravodlivosti je skôr politikom, schopným dojednať kompromis, ako viesť revolúciu. Umiernený 64-ročný ľavičiar hovorí, že jeho strana neodmieta dohody o pomoci so zahraničnými veriteľmi, ale požaduje niektoré zmeny, aby ich podporila.

V prieskumoch má podporu 5,4-8,8 percenta.

7/ Zlatý úsvit - Nikolaos Michaloliakos

Ultrapravicová strana reprezentuje narastajúci hnev verejnosti pre medzinárodné balíčky pomoci.

Podľa prieskumov môže získať až 5,2-percenta hlasov.

8/ Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS) - Jorgos Karatzaferis

Bývalý poslanec Európskeho parlamentu, 65-ročný vodca krajne pravicového hnutia LAOS, obvinil bývalých koaličných partnerov PASOK a ND, že pracovali proti národným ekonomickým záujmom Grécka.

Prieskumy ukázali, že LAOS stratil v dôsledku svojej krátkej účasti v dočasnej vláde hlasy, teraz má podporu 3-4,5 percenta voličov.

9/ Demokratická aliancia - Dora Bakojannisová

Bývalá ministerka zahraničných vecí, 55-ročná dcéra bývalého premiéra Konstantinosa Mitsotakisa, privítala dohodu lídrov eurozóny o pomoci Grécku.

10/ Zelení ekológovia - Michalis Tremopulos

Aj táto strana zrejme dosiahne hranicu trojpercentnej podpory, potrebnú na vstup do parlamentu. Poslanec Európskeho parlamentu, 54-ročný bývalý žurnalista Tremopulos, požaduje obmedzenie výdavkov na obranu a zdôrazňuje potrebu administratívnej a daňovej reformy.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región